Kako Se Igra Russian Poker: Osnovna Pravila Ruske Varijante

OnlineKazinoSrbija
July 8, 2024
12 Views
Russian Poker pravila

Poker je jedna od najpopularnijih kartaških igara na svetu, sa bezbroj varijacija koje nude različite izazove i strategije. Među njima, Russian Poker se ističe svojim jedinstvenim pravilima i dinamičnom igrom. Za razliku od klasičnih varijanti kao što su Texas Hold’em i Omaha, Russian Poker uvodi inovacije poput zamene karata i kupovine šeste karte, pružajući igračima dodatne slojeve strategije i uzbuđenja. Ovaj vodič će vas provesti kroz sve aspekte Russian Pokera, uključujući pravila igre, istoriju njenog nastanka, najbolje strategije za pobedu i poređenje sa drugim popularnim varijantama pokera. Bilo da ste iskusni igrač pokera ili tek početnik, ovaj vodič će vam pomoći da bolje razumete i naučite kako se igra Russian Poker.

Pravila Russian Pokera

Osnovna Pravila: Russian Poker se može igrati sa 1 do 6 igrača, uključujući delioca (dealera/dilera). Koristi se standardni špil od 52 karte bez džokera. Igra počinje postavljanjem početne opklade (Ante) od strane svakog igrača, uz opcionalnu bočnu opkladu za osiguranje (Optional Bet). Diler deli pet karata svakom igraču i sebi, s tim da je dilerova poslednja karta okrenuta licem nagore.

Igračke Opcije: Nakon što igrači pregledaju svoje karte, mogu odlučiti da li će nastaviti igru, zameniti karte ili odustati. Igrači mogu zameniti bilo koji broj karata po ceni koja je obično u visini jedne Ante opklade. Takođe, mogu kupiti šestu kartu za dodatnu cenu koja je obično takođe u visini jedne Ante opklade.

Kvalifikacija Delioca: Da bi se diler kvalifikovao, mora imati najmanje as-kralj kombinaciju. Ako se diler ne kvalifikuje, igrači dobijaju svoje Ante opklade, a opcione opklade se vraćaju. Ako se diler kvalifikuje, ruke dilera i igrača se porede, pri čemu igrač pobeđuje ako ima bolju ruku.

Isplata: Ako igrač pobedi delioca, isplata se vrši prema tabeli isplata koja zavisi od snage ruke. Na primer:

 • rojal fleš donosi isplatu od 100:1,
 • skala u boji 50:1,
 • četiri iste (poker) 20:1,
 • ful 7:1,
 • boja 5:1,
 • skala 4:1,
 • tri iste 3:1,
 • dva para 2:1,
 • dok jedan par donosi isplatu od 1:1.
 • Ako delilac pobedi, igrač gubi svoje opklade.

Opcionalne Opklade: Postoje opcionalne bočne opklade za osiguranje protiv dilerove kvalifikacije i dodatne bočne opklade koje mogu dodati sloj strategije u igru. Korišćenje ovih opcija može smanjiti rizik, ali i potencijalnu zaradu.

Russian Poker je dinamična igra koja kombinuje elemente poker strategije i sreće, pružajući igračima uzbudljivo iskustvo sa različitim opcijama i mogućnostima za pobedu.

kako se igra ruski Poker
Slika: Flickr

Istorija Russian Pokera

Russian Poker je kartaška igra koja je nastala krajem 1990-ih godina u Rusiji. Ova igra se razvila kao odgovor na potrebu za svežim i uzbudljivim varijantama tradicionalnih poker igara. Inovativna pravila i dodatne opcije, kao što su zamena karata i kupovina šeste karte, brzo su je učinile popularnom među igračima koji su tražili nove izazove i dinamiku u poker igrama.

Rane godine: Russian Poker se prvi put zaigrao u ruskim kazinima, gde je ubrzo postao omiljena igra zbog svoje jedinstvene kombinacije strategije i sreće. Igra je omogućavala igračima da donose više odluka tokom igre, što je povećalo osećaj kontrole i angažovanosti.

Širenje popularnosti: Kako je popularnost Russian Pokera rasla, igra je počela da se širi i van granica Rusije. Prva međunarodna pojavljivanja bila su u kazinima istočne Evrope, gde su igrači takođe bili fascinirani inovativnim pravilima i mogućnostima koje igra nudi.

Globalna ekspanzija: Tokom 2000-ih, Russian Poker je našao svoj put do kazina u zapadnoj Evropi, Aziji i Severnoj Americi. Internacionalna publika je brzo prihvatila igru zbog njene kompleksnosti i dodatnih opcija koje su dodavale novi sloj strategije u odnosu na tradicionalne varijante pokera.

Moderni dani: Danas se Russian Poker igra u mnogim prestižnim kazinima širom sveta i online poker platformama. Njegova popularnost je rezultat jedinstvene kombinacije pravila koja omogućavaju igračima veću fleksibilnost i više prilika za donošenje ključnih odluka tokom igre.

Russian Poker je postao stalna komponenta poker ponude, pružajući igračima uzbudljivo i izazovno iskustvo koje kombinuje elemente tradicionalnog pokera sa novim, inovativnim opcijama.

Strategije za Pobedu u Russian Pokeru

Russian Poker je igra koja kombinuje sreću i strategiju, a primena pravih taktika može značajno povećati šanse za pobedu. Evo nekoliko ključnih strategija koje možete koristiti:

1. Poznavanje vrednosti ruku: Razumevanje vrednosti različitih ruku i šanse za njihovo formiranje je osnova svake uspešne strategije. Na primer, ruke poput fleš rojala, pokera i fula imaju visok potencijal za dobitak, dok su parovi i dva para češće, ali manje vredne kombinacije.

2. Mudra zamena karata: Opcija zamene karata je ključna u Russian Pokeru. Ako imate lošu ruku, zamena može značajno poboljšati vaše šanse. Međutim, budite oprezni i razmislite o verovatnoćama pre nego što se odlučite za zamenu. Na primer, ako imate četiri karte u nizu ili boji, zamena jedne karte može vam doneti skalu ili boju.

3. Kupovina šeste karte: Kupovina šeste karte može biti korisna, ali treba je koristiti mudro. Ako vaša trenutna ruka nije dovoljno jaka za pobedu protiv delioca, šesta karta može biti vaša šansa za poboljšanje. Ipak, cena kupovine treba biti uzeta u obzir, pa procenite rizik i potencijalnu dobit.

4. Osiguranje opklade: Osiguranje opklade može vam pomoći da smanjite rizik kada je dilerova kvalifikacija neizvesna. Ova opcija može smanjiti vaše gubitke u slučaju da se diler ne kvalifikuje, ali smanjuje i vaš potencijalni dobitak. Upotrebljavajte ovu strategiju kada je rizik visok i želite da osigurate barem deo svoje opklade.

5. Analiziranje dilerove karte: Dilerova otvorena karta može vam dati korisne informacije o njegovoj ruci. Na primer, ako diler pokazuje visokog kralja, postoji veća šansa da ima jaku ruku. Koristite ove informacije da prilagodite svoju strategiju zamene karata ili kupovine šeste karte.

6. Upravljanje budžetom: Kao i kod svih kockarskih igara, upravljanje budžetom je ključno. Postavite granice za svoje opklade i držite se svog budžeta kako biste izbegli prevelike gubitke. Povećavajte opklade postepeno i izbegavajte velike rizike kada vam sreća nije naklonjena.

7. Korišćenje statistike i verovatnoće: Razumevanje verovatnoće različitih ruku i njihovo poređenje sa dilerovom kartom može vam pomoći da donesete bolje odluke. Na primer, ako imate četiri karte iste boje, verovatnoća da ćete dobiti boju je 19.15%. Korišćenje ovih informacija može vam pomoći da odlučite kada je najbolje zameniti karte ili kupiti šestu kartu.

8. Prilagođavanje stilu igre: Budite fleksibilni i prilagodljivi. Ako primetite da drugi igrači često koriste određene strategije, prilagodite svoju igru kako biste ih nadmudrili. Promena tempa igre i varijacija strategije može vam pomoći da ostanete nepredvidivi i povećate šanse za pobedu.

Primena ovih strategija može značajno povećati vaše šanse za uspeh u Russian Pokeru. Ključ je u balansu između rizika i nagrade, kao i u pažljivom praćenju dilerove ruke i pravilnom upravljanju vašim resursima.

kako se igra Russian Poker
Slika: Pexels

Poređenje sa Drugim Varijantama Pokera

Russian Poker:

 • Broj karata: Svaki igrač dobija pet karata, sa mogućnošću zamene bilo kojeg broja karata i kupovine šeste karte.
 • Cilj: Pobediti dilerovu ruku. Diler se kvalifikuje sa as-kralj kombinacijom ili boljom.
 • Posebne opcije: Zamena karata i kupovina šeste karte dodaju dodatnu strategiju igri.
 • Opklade: Postoji početna opklada (Ante) i opcione bočne opklade za osiguranje.

Klasični Poker (Five Card Draw):

 • Broj karata: Svaki igrač dobija pet karata.
 • Cilj: Imati najbolju ruku nakon zamene karata.
 • Posebne opcije: Igrači mogu zameniti bilo koji broj karata jednom.
 • Opklade: Obično postoje dve runde klađenja, pre i posle zamene karata.

Texas Hold’em:

 • Broj karata: Svaki igrač dobija dve privatne karte, a pet zajedničkih karata se otvara na stolu.
 • Cilj: Napraviti najbolju moguću kombinaciju od pet karata koristeći bilo koju kombinaciju privatnih i zajedničkih karata.
 • Posebne opcije: Nema zamene karata, ali postoji više rundi klađenja (pre-flop, flop, turn, river).
 • Opklade: Više rundi klađenja tokom igre pruža mnogo strateških mogućnosti.

Three Card Poker:

 • Broj karata: Svaki igrač dobija tri karte.
 • Cilj: Imati bolju ruku od dilera, koji se kvalifikuje sa kralj-dama kombinacijom ili boljom.
 • Posebne opcije: Nema zamene karata, jednostavnija struktura igre.
 • Opklade: Postoji početna opklada (Ante) i opcione bočne opklade, kao što su Pair Plus.

Omaha Poker:

 • Broj karata: Svaki igrač dobija četiri privatne karte, a pet zajedničkih karata se postavlja na stolu.
 • Cilj: Napraviti najbolju moguću kombinaciju od pet karata koristeći tačno dve privatne karte i tri zajedničke karte.
 • Posebne opcije: Nema zamene karata, ali postoji više rundi klađenja (pre-flop, flop, turn, river).
 • Opklade: Slično Texas Hold’emu, postoji više rundi klađenja, što dodaje stratešku dubinu.

Ključne Razlike

 1. Struktura igre:
  • Russian Poker i Klasični Poker (Five Card Draw) imaju zamenu karata, dok Texas Hold’em i Omaha Poker nemaju.
  • Three Card Poker je najjednostavniji, bez zamene karata i sa samo tri karte po igraču.
 2. Broj karata i zajedničke karte:
  • Russian Poker i Klasični Poker daju po pet karata svakom igraču.
  • Texas Hold’em i Omaha Poker koriste zajedničke karte na stolu, što zahteva drugačiju strategiju.
 3. Opklade i strategija:
  • Russian Poker ima specifične opcije kao što su kupovina šeste karte i osiguranje opklade.
  • Texas Hold’em i Omaha Poker imaju više rundi klađenja koje omogućavaju detaljniju strategiju klađenja i blefiranja.
  • Three Card Poker je brži i jednostavniji sa manje rundi klađenja.
 4. Dilerova kvalifikacija:
  • U Russian Pokeru, diler se kvalifikuje sa as-kralj kombinacijom ili boljom.
  • U Three Card Pokeru, diler se kvalifikuje sa kralj-dama kombinacijom ili boljom.

Zaključak

Russian Poker je uzbudljiva varijanta pokera koja dodaje nove dimenzije strategije i donošenja odluka u igri. Sa jedinstvenim pravilima poput zamene karata i kupovine šeste karte, igra zahteva promišljenu strategiju i dobro razumevanje verovatnoća. Idealna je za igrače koji traže izazov i žele da istraže nove aspekte pokera.

Author OnlineKazinoSrbija