Pravila Pokera Sa 32 Karte: Sve Što Morate Znati O Njemu

OnlineKazinoSrbija
June 23, 2024
25 Views
kako se igra poker sa 32 karte

Poker je jedna od najpopularnijih kartaških igara širom sveta, sa brojnim varijantama koje privlače igrače različitih veština i preferencija. Jedna manje poznata, ali jednako uzbudljiva verzija je poker sa 32 karte. Ova varijanta, koja se prvenstveno igra u evropskim zemljama poput Nemačke, Austrije i Mađarske, nudi jedinstveni izazov i dinamiku zahvaljujući manjem broju karata u špilu. Poker sa 32 karte zahteva brzo razmišljanje, pažljivo planiranje i dobro poznavanje pravila igre.

U ovom vodiču ćemo detaljno istražiti istoriju ove igre, osnovna pravila, strategije za pobedu, mesta gde se može igrati, mogućnosti igranja na poker aparatima, kao i poređenje sa popularnijim varijantama kao što su klasični poker, Texas Hold’em i Omaha poker. Pridružite nam se u otkrivanju fascinantnog sveta pokera sa 32 karte!

Pravila pokera sa 32 karte

Poker sa 32 karte je jednostavna, ali dinamična varijanta pokera koja koristi manji špil, što utiče na strategiju i tok igre. Evo detaljnog pregleda osnovnih pravila ove igre:

Špil i rangiranje karata

 • Špil: Koristi se špil od 32 karte, koji uključuje karte od sedmice do keca u svakoj boji (pik, herc, tref, karo).
 • Rangiranje karata: Karte su rangirane od najviše do najniže kao: Kec, Kralj, Dama, Žandar, 10, 9, 8, 7.

Tok igre

 1. Deljenje karata: Svakom igraču se deli pet karata. Delilac deli karte jednu po jednu, u smeru kazaljke na satu.
 2. Prvi krug klađenja: Nakon što su karte podeljene, igrači imaju prvi krug klađenja. Opcije su čekanje (check), ulaganje (bet), povećanje uloga (raise), izjednačavanje uloga (call) ili odustajanje (fold). Igrač sa leve strane delioca započinje klađenje.
 3. Menjanje karata: Nakon prvog kruga klađenja, igrači imaju priliku da zamene bilo koji broj svojih karata. Karte koje žele da zamene, stavljaju sa strane, a delilac im daje isti broj novih karata iz špila.
 4. Drugi krug klađenja: Nakon zamene karata, sledi još jedan krug klađenja, počevši od igrača sa leve strane delioca. Klađenje se odvija na isti način kao i u prvom krugu.
 5. Pokazivanje karata (Showdown): Ako posle drugog kruga klađenja ostane više od jednog igrača, preostali igrači pokazuju svoje karte. Igrač sa najboljom kombinacijom osvaja pot.

Kombinacije karata

Rangiranje poker ruku u pokeru sa 32 karte je isto kao i u tradicionalnom pokeru:

 1. Kraljevski fleš (Royal Flush): Kec, Kralj, Dama, Žandar i 10 iste boje.
 2. Fleš (Straight Flush): Pet karata u nizu iste boje.
 3. Četiri iste (Four of a Kind): Četiri karte istog ranga.
 4. Ful (Full House): Tri karte istog ranga i par (dve karte istog ranga).
 5. Boja (Flush): Pet karata iste boje.
 6. Skala (Straight): Pet karata u nizu različitih boja.
 7. Tri iste (Three of a Kind): Tri karte istog ranga.
 8. Dva para (Two Pair): Dva para različitih karata.
 9. Par (One Pair): Par karata istog ranga.
 10. Najviša karta (High Card): Najviša karta kad nema drugih kombinacija.

Ostala pravila

 • Pravila klađenja: Klađenje se može odvijati sa ograničenjem (limit) ili bez ograničenja (no limit), zavisno od dogovora igrača pre početka igre.
 • Broj igrača: Optimalan broj igrača je između 2 i 5, ali može varirati u zavisnosti od preferencija.

Poker sa 32 karte je odličan način da se osveži igračka rutina i isproba nešto novo. Njegova brzina i jedinstveni izazovi čine ga zabavnom i uzbudljivom igrom za sve ljubitelje pokera.

pravila pokera sa 32 karte
Slika: Pexels

Strategije za pobedu u pokeru sa 32 karte

Poker sa 32 karte, poznat i kao “Poker malog špila”, zahteva specifične strategije koje se razlikuju od onih koje se koriste u standardnim varijantama pokera. Evo nekoliko ključnih strategija koje mogu povećati vaše šanse za pobedu.

1. Razumevanje manjih šansi

 • Manje kombinacija: Sa manjim špilom, postoji manje mogućih kombinacija. To znači da su ruke poput fleša ili fula ređe. Budite spremni da prilagodite svoju igru očekivanju manje spektakularnih kombinacija.
 • Rangiranje ruku: Obraćajte pažnju na snagu ruku. Na primer, par ili dva para mogu biti dovoljno jaki da osvoje pot češće nego u igri sa 52 karte.

2. Agresivna igra

 • Agresivno klađenje: Pošto su ruke slabije, agresivno klađenje može biti efikasnije. Pritisak na protivnike može ih naterati da češće odustanu, posebno ako imaju marginalne ruke.
 • Rana agresija: Preuzmite inicijativu u ranim fazama igre, što vam može doneti kontrolu nad potovima.

3. Pažljivo menjanje karata

 • Menjanje sa svrhom: Birajte mudro koje karte menjate. Zadržite jake karte i menjajte samo one koje vam ne pomažu u formiranju dobre ruke. Na primer, ako imate par, zadržite par i menjajte preostale tri karte.
 • Blefiranje: Menjanje malog broja karata može signalizirati jaku ruku, dok menjanje svih pet karata može biti dobar način da zbunite protivnike i naterate ih da misle da imate slabu ruku.

4. Čitanje protivnika

 • Posmatranje: Obratite pažnju na ponašanje i obrasce klađenja vaših protivnika. Da li često blefiraju? Da li su skloni odustajanju kad se suoče sa agresivnim klađenjem?
 • Prilagođavanje: Prilagodite svoju strategiju na osnovu onoga što naučite o protivnicima. Ako primetite da igrač često odustaje, agresivnija igra može biti profitabilna.

5. Raznovrsnost igre

 • Menjanje tempa: Povremeno menjajte svoj stil igre kako bi zbunili protivnike. Ako ste igrali agresivno, pređite na konzervativniju igru i obrnuto.
 • Pravilo 20%: Koristite pravilo da ne ulažete više od 20% svojih čipova u jednu ruku. Ovo vam omogućava da ostanete u igri duže i izbegnete velike gubitke.

Primena ovih strategija može značajno poboljšati vaše performanse u pokeru sa 32 karte. Ključ je u razumevanju dinamike igre sa manjim špilom i prilagođavanju vaše strategije kako bi iskoristili prednosti koje ova varijanta nudi.

Istorija pokera sa 32 karte

Poker sa 32 karte, poznat i kao “Poker sa malim špilom” ili “Draw Poker sa 32 karte”, ima bogatu i zanimljivu istoriju koja se pretežno vezuje za evropski kontinent. Ova varijanta pokera je razvijena kao odgovor na potrebu za bržom i dinamičnijom igrom, koristeći manji špil karata od standardnog. Igra je posebno popularna u zemljama kao što su Nemačka, Austrija, Mađarska i druge centralnoevropske države, gde su tradicionalno korišćeni špilovi sa manjim brojem karata za različite igre.

Razvoj pokera sa 32 karte može se pratiti unazad do 19. veka, kada su evropski igrači počeli da prilagođavaju klasične varijante pokera specifičnostima svojih regionalnih igara. korišćenje špila sa 32 karte omogućavalo je kraće partije, što je bilo idealno za društvena okupljanja i brze turnire. Takođe, manji špil je značio manje mogućih kombinacija, što je dodatno podsticalo strateško razmišljanje i veštinu u igri.

Tokom vremena, poker sa 32 karte postao je omiljen među igračima koji su tražili novi izazov i različit tempo u poređenju sa standardnim pokerom. Danas se ova varijanta najčešće igra u privatnim krugovima i specijalizovanim turnirima, održavajući svoju popularnost među entuzijastima koji uživaju u njenoj jedinstvenosti i izazovima.

Gde se može igrati poker sa 32 karte

Poker sa 32 karte, iako nije toliko rasprostranjen kao neke druge varijante pokera, i dalje ima svoje mesto u svetu kartaških igara. Postoji nekoliko mesta i situacija gde se može igrati:

1. Privatne igre

 • Kućne igre: Jedan od najčešćih načina igranja pokera sa 32 karte je u kućnim igrama među prijateljima i porodicom. Ove igre su neformalne i pružaju priliku za uživanje u igri u opuštenom okruženju.
 • Privatni klubovi: U nekim zemljama, privatni klubovi i društva za igre na sreću organizuju redovne partije pokera sa 32 karte. Ovi klubovi često okupljaju entuzijaste i ljubitelje manje poznatih varijanti pokera.

2. Kazina

 • Kazina u Evropi: Poker sa 32 karte je popularniji u Evropi, naročito u zemljama kao što su Nemačka, Austrija, Mađarska i druge centralnoevropske države. Neka kazina u ovim zemljama nude ovu varijantu pokera kao deo svoje ponude igara.
 • Specijalizovani turniri: Povremeno, kazina organizuju specijalizovane turnire za poker sa 32 karte, privlačeći igrače koji su zainteresovani za drugačiji izazov u pokeru.

3. Online platforme

 • Specijalizovani sajtovi: Postoji nekoliko online platformi i sajtova koji nude poker sa 32 karte kao jednu od opcija. Iako nije toliko rasprostranjena kao Texas Hold’em ili Omaha, ova varijanta se može naći na specijalizovanim sajtovima za poker.
 • Privatne online igre: Sa rastom popularnosti online igara, mnogi igrači organizuju privatne online partije sa prijateljima koristeći razne aplikacije i platforme za poker.

4. Turniri i događaji

 • Lokalni turniri: U nekim zajednicama, lokalni turniri za poker sa 32 karte se organizuju kao deo većih događaja ili okupljanja. Ovi turniri pružaju priliku za druženje i takmičenje u ovoj specifičnoj varijanti pokera.
 • Međunarodni turniri: Povremeno se organizuju međunarodni turniri koji uključuju različite varijante pokera, uključujući poker sa 32 karte. Ovi turniri okupljaju igrače iz različitih delova sveta, nudeći priliku za međusobno takmičenje i razmenu strategija.

5. Video poker aparati

 • Video poker: Iako većina video poker aparata koristi standardni špil od 52 karte, postoje specijalizovane verzije video pokera koje koriste manji špil, uključujući i poker sa 32 karte. Ovi aparati su retki, ali se mogu naći u nekim kazinima i online platformama.

Iako poker sa 32 karte nije toliko rasprostranjen kao neke druge varijante, postoje mnoge mogućnosti za uživanje u ovoj igri. Bez obzira na to da li preferirate igranje u privatnom okruženju, kazinu ili online, možete pronaći način da isprobate ovu uzbudljivu varijantu pokera.

poker sa 32 karte
Slika: Pexels

Poređenje pokera sa 32 karte sa drugim varijantama pokera

Poker sa 32 karte nudi jedinstvene izazove i dinamiku koja se razlikuje od popularnijih varijanti pokera. Evo kako se poredi sa klasičnim pokerom, Texas Hold’em i Omaha pokerom:

Klasični poker (Draw Poker sa 52 karte)

 • Špil: Klasični poker koristi standardni špil od 52 karte, dok poker sa 32 karte, kao što mu i samo ime kaže, koristi manji špil od 32 karte.
 • Kombinacije: U klasičnom pokeru postoji više mogućih kombinacija, što povećava varijacije u ishodu igre. Poker sa 32 karte ima manje mogućnosti za formiranje jakih ruku kao što su fleš ili skala, što čini igru drugačijom po dinamici.
 • Dužina igre: Poker sa 32 karte obično se igra brže zbog manjeg špila, dok klasični poker može trajati duže i uključivati više strategijskog klađenja i zamene karata.
 • Popularnost: Klasični poker je široko rasprostranjen i popularan širom sveta, dok je poker sa 32 karte specifičniji za određene regione, posebno u Evropi.

Texas Hold’em

 • Broj karata: U Texas Hold’emu, svakom igraču se dele dve privatne karte, a pet zajedničkih karata se deli na sredinu stola. Poker sa 32 karte koristi pet privatnih karata za svakog igrača bez zajedničkih karata.
 • Strategija: Texas Hold’em zahteva duboko strateško planiranje i psihološku igru zbog zajedničkih karata koje svi igrači koriste. Poker sa 32 karte više se oslanja na individualnu procenu snage ruku i prilagođavanje manjem špilu.
 • Klađenje: Texas Hold’em često uključuje više krugova klađenja (pre-flop, flop, turn, river), dok poker sa 32 karte ima dva kruga klađenja, pre i posle zamene karata.
 • Popularnost: Texas Hold’em je najpopularnija varijanta pokera širom sveta, poznata po velikim turnirima kao što su World Series of Poker (WSOP). Poker sa 32 karte je manje poznat i manje igran na globalnom nivou.

Omaha poker

 • Broj karata: U Omaha pokeru, igračima se dele četiri privatne karte, a moraju koristiti tačno dve od tih karata u kombinaciji sa tri od pet zajedničkih karata. Poker sa 32 karte koristi pet privatnih karata bez zajedničkih karata.
 • Snaga ruku: Omaha je poznata po većim i jačim kombinacijama karata zbog veće količine privatnih i zajedničkih karata. U pokeru sa 32 karte, snaga ruku je generalno niža zbog manjeg špila.
 • Strategija: Omaha zahteva detaljno planiranje i razmatranje veće količine informacija, dok poker sa 32 karte zahteva brže odlučivanje i prilagođavanje ograničenim kombinacijama.
 • Klađenje: Kao i u Texas Hold’emu, Omaha ima više krugova klađenja, što omogućava više prilika za strateško klađenje. Poker sa 32 karte ima jednostavniju strukturu klađenja sa samo dva kruga.
 • Popularnost: Omaha poker je drugi po popularnosti posle Texas Hold’ema, posebno u Evropi i Sjedinjenim Državama. Poker sa 32 karte ostaje specifičan za određene regiona i nije toliko raširen.

Zaključak

Poker sa 32 karte predstavlja osvežavajući zaokret u svetu kartaških igara, pružajući igračima priliku da uživaju u brzom tempu i izazovnoj strategiji. Manji špil znači manje mogućih kombinacija, što zahteva drugačiji pristup klađenju i menjanju karata u poređenju sa standardnim pokerom. Iako možda nije toliko rasprostranjen kao Texas Hold’em ili Omaha, poker sa 32 karte ima svoje verne pratioce i specijalizovane turnire, posebno u Evropi.

Ova varijanta nudi zanimljive mogućnosti za one koji žele da unaprede svoje veštine i iskušaju nešto novo. Bilo da se igra u privatnim krugovima, kazinima ili specijalizovanim turnirima, poker sa 32 karte je svakako vredan toga da ga isprobate. Nadamo se da vam je ovaj vodič pružio sve potrebne informacije da započnete svoje putovanje u ovoj fascinantnoj igri.

Author OnlineKazinoSrbija