Šta je odgovorno klađenje?

Rastuća zabrinutost za zaštitu mentalnog zdravlja uslovila je povećavanje stepena opreznosti u industriji sportskog klađenja. Ovo se posebno reflektovalo na celu industriju nakon formiranja pokreta odgovornog klađenja čiji je glavni zadatak da zaštiti sve igrače.

Tema mentalnog zdravlja je godinama bila tabu, ali je u poslednje vreme postala veoma značajna i o njoj se mnogo više vodi računa. Njena bitnost za sportske kladionice i online kazina je neupitna i sva kazina koja smo opisali na našim stranicama imaju svoj način za pomoć igračima koji ne mogu da kontrolišu svoje navike.

Iako može da zvuči čudno, ideja odgovornog klađenja je prvenstveno potekla od strane online provajdera, koji su uočili često problematično ponašanje kod određenog broja svojih igrača. Kasnije su se u celi projekat uključili državni regulatorni organi i specijalizovane organizacije i kompanije koje se bave pravima igrača igara na sreću i njihovom dobrobiti. Osnovna ideja iza projekta odgovornog klađenja je pružanje pomoći igračima sa problematičnim navikama klađenja.

U nastavku ćemo vam dati smernice na koji način se može prepoznati problematično ponašanje povezano sa kladioničarskom zavisnošću. Takođe, uputićemo vas kako možete da pomognete sami sebi ili bliskoj osobi ukoliko primetite uznemirujuće simptome.

Ukoliko smatrate da već imate problema sa svojim kockarskim navikama, ili poznajete osobu koja ima taj problem, obratite se prvo bliskim prijateljima, ali i potražite pomoć od za to specijalizovanih institucija.

Zašto je ideja odgovornog klađenja toliko bitna za industriju igara na sreću?

Odgovorno klađenje se najčešće definiše kao kontrolisanje sopstvenih emocija i navika povezanih sa kockanjem i klađenjem. Pod navikama se smatra vreme koje neko lice provodi u kladionici/online kazinu bilo fizičkim prisustvom ili online, putem elektronskog uređaja, kao i način na koji ulaže i troši novac.

Iako je koncept odgovornog klađenja definisao „problematično kockanje“ kao izvor problema, još uvek nije jasno na koji način neko lice dolazi u to stanje. Veliki broj varijabli utiče na igrača koje ga potencijalno mogu napraviti „problematičnim kockarom“, a među njima možemo da istaknemo želju za brzom i velikom zaradom kojom žele da reše nagomilane probleme, kao i adrenalinsku zavisnost koja se javlja dužim igranjem igara na sreću.

Bez obzira šta izaziva zavisnost i problematično ponašanje, igrač dolazi u situaciju kada njegovo mentalno zdravlje ozbiljno trpi. Takve situacije su postale učestale, pa su ih priređivači igara na sreću uspeli prepoznati i ponuditi pomoć svima onima koji ulaze u fazu neodgovornog kockanja. Pored priređivača igara na sreću, ugroženo lice može da se obrati i državnim institucijama, kao i nezavisnim i neprofitnim organizacijama koje pružaju stručnu pomoć za probleme zavisnosti od kocke.

Problemi koji nastaju prilikom kockanja

Kao što smo već spomenuli, neodgovorno kockanje uzrokuje veliki broj problema za ugroženo lice. Nevolja je u tome što se oni ne odnose samo na konkretnog igrača, nego se reflektuju i na njegovo okruženje u kojem je i najbliža porodica. Zbog toga se preporučuje da i svi oni koji uoče bilo kakvu promenu u ponašanju reaguju na vreme. Ukoliko utvrdite da posedujete neki od ovih problema, sasvim sigurno je da ste razvili neki nivo zavisnosti od kockanja i preporučljivo je da potražite pomoć.

Upozoravajući znakovi koji dovode do toga da igrač počne da gubi kontrolu nad svojom igrom su:

Mi smo pobrojali samo neke od simptoma. Njih, naravno, ima još mnogo, ali su svi usko povezani sa problemima po mentalno zdravlje pojedinca. Kao što možete videti, bolest zavisnosti od kockanja može da dovede do nekih vrlo ozbiljnih stanja, te je koncept odgovornog klađenja izrazito bitan kako bi zaštitio igrače od njih samih.

Saveti koje propagira odgovorno klađenje

Zavisnost od kockanja može da se spreči, a da bi neko mogao da utiče na sopstveno ponašanje potrebno je da prvo nauči tehnike samokontrole i pravila kojih je potrebno da se pridržavaju prilikom svake posete kladionici ili kazinu. U prvom redu, tu se misli na utvrđivanje maksimalnog budžeta koji je igrač spreman da izgubi, a da to ne utiče na njegovo ili njeno finansijsko stanje.

Zapamtite, cilj igranja igara na sreću nije bogaćenje, nego oslobađanje od stresa kroz kratkotrajnu adrenalinsku inekciju. Stoga je potrebno igranje konzumirati u manjim dozama i znati kada da se prestane, da se ne bi razvila bolest zavisnosti od kockanja.

Prakse koje online kazina nude povodom odgovornog kockanja

Sva online kazina koja smo vam predstavili na našim stranicama pružaju svojim korisnicima neki vid pomoći u cilju sprečavanja bolesti zavisnosti. Obično se stranice sa korisnim savetima i linkovima nalaze na dnu (u footeru) glavne stranice kazina.

Iako postoje određene varijacije među opcijama koje online kazina nude, najčešće se svode na:

Preporučujemo vam da isprobate sve dostupne metode koje kockarnica ili online kazino koji ste izabrali nude za sprečavanje zavisnosti. Svaki igrač ima svoje specifične navike i interesovanja, pa će se njegov šablon ponašanja korigovati u skladu sa dostupnim alatima.

Gde naći pomoć?

Sasvim je jasno koliko je neodgovorno i problematično kockanje ozbiljan problem i da treba da bude shvaćeno veoma ozbiljno. Kontinuirani problemi sa mentalnim zdravljem igrača mogu da imaju trajne posledice.

Zbog toga vam savetujemo, ukoliko primetite ikakve zabrinjavajuće simptome, da se obratite za pomoć porodici i/ili prijateljima. Ukoliko ne dobijete ono što očekujete od njih, sledeća adresa na koju treba da odete je „Specijalna bolnica za bolesti zavisnosti“ koja se nalazi u Beogradu, u ulici Teodora Drajzera broj 44.

Kod njih možete otići lično ili ih kontaktirati telefonskim putem na brojeve telefona: +381 11 3671 429 ili +381 11 2662 727 ili putem emaila: [email protected]. Više detalja o bolnici i njenom osoblju saznajte na http://www.drajzerova.org.rs/.